"In a world of magnets and miracles..."

Za koga je volontiranje u kancelariji predsednika

Danas sam nabasala na ovogodišnji poziv za volontiranje u narodnoj kancelariji predsednika Srbije. Baš lepo. Zvuči korisno. Fino za CV. Prijavljivanje do 3. februara. Ali za koga?


Pomenuti poziv nađoh na jednom sajtu koji i inače prenosi ovakve informacije. No u pozivu piše prijave mogu da se podignu na FPN-u ili sajtu tog fakulteta. Te ja odoh na taj sajt. Uzmimo za podrazumevano da želimo da se prijavimo za ovu praksu te neću dovoditi u pitanje kolko se tu radi i šta i kako što se tog dela tiče. Baviću se samo pozivom. OK, na sajtu FPN-a kad kandidat(kinja) popuni prijavu šta da radi? Da je preda profesorima na tom istom faxu. Hm dobro, mora da je to fakultet samo za svoje studente napisao.

Odlučim da onda odem na sajt kancelarije predsednika kako bih se pobliže informisala (radoznalosti radi, jer je praksa inače namenjena za studente IV godine). Uzgred u pozivu piše da se zainteresovani informišu na sajtu kancelarije o aktivnostima njenim i tako to, "jer se tamo nalaze sve potrebne informacije". Kad ne leži vraže ni sajt kancelarije u pozivu nije tačan. Dobro Google to sredi za 2 sekunde i eto me. Pod karticom Projekti i uz malo skrolovanja da se iskopati info o ovom projektu. I šta tu piše...

Projekat se odvija u saradnji sa Pravnim fakultetom, Filozofskim fakultetom, Fakultetom za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju i Fakultetom političkih nauka. Na svakom od ovih fakulteta studenti se mogu obratiti profesorima koji će im dati sve potrebne informacije o Programu volontiranja i kod kojih se, ukoliko su zainteresovani, mogu i prijaviti.


Hmmm zanimljivo... tu su čak i imena profesora. Univerziteta u Beogradu !! (što je izostavljeno jer se pobogu podrazumeva). Piše još da selekciju rade prvo nabrojani profesori a posle kancelarija. U pozivu piše pak da će se selekcija obaviti na osnovu intervjua u kancelariji. Ovo objašnjenje sa sajta kancelarije inače vremenski nije određeno a najnovija informacija ispod toga je iz jula 2010. godine!! "Sve potrebne informacije"... BAŠ.

Šta je poenta koju sam htela da istaknem?

1. Nesumnjivo je korisno imati u CV-u stavku o četvoromesečnom volontiranju na ovakvom mestu. (Mislim za slučaj da CV nekad bude važniji od partijske knjižice i nepotizma)

2. Ali, poziv koji se sheruje je nedovoljno transparentan da ne kažem nedovoljno razumljiv i nudi posredno zaključivanje na osnovu pretpostavki.

3. Tako zaključih: Mora da je štamparska greška i u pitanju je poziv za praksu za volontiranje u narodnoj kancelariji predsednika Beograda, pošto studentima fakulteta u Srbiji poziv nije namenjen (to sam zaključila jer nigde ne piše taj podatak, jer nema ni pomena o putnim troškovima, smeštaju i tako ta pitanja)
ili
Treba da idem na FPN ili ove druge fakultete ako sam kandidat(kinja) koja bi da se prijavi. A onda će prednost dobiti studenti koje ti profesori poznaju i uopšte što gubim vreme na ovoj stranici... I tako ću odustati i pre nego sam pokušala.

Predsednik Beograda pokraj karte Srbije


Ključne reči: diskriminacija, decentralizacija, demokratija, trbuhom za kruhom

Zaključak: Konkurs za najlepši crtež na glasačkom listiću

No comments:

Post a Comment