"In a world of magnets and miracles..."

Nothing is impossible


Kralj soula na Nišvilu
Masivni kralj soula Solomon Burke sinoć je svojim fantastičnim nastupom na Nišvillu pokazao da s pravom nosi ovu titulu i opravdao tron na kojem sedi.


PIŠE Milena Stošić
Prvo veče džez festivala Nišville obeležio je bez svake sumnje čovek, koji je možda i najveći highlight celog festivala ove godine. Svojim neverovatnim muzičkim nastupom, uz impresivnu liniju duvača i ritam sekcije, ali i zahvaljujući moći komunikacije sa publikom, Solomon Burke je više od sat vremena sedeći na svom tronu držao mnogobrojnu publiku na nogama.
Pored neprikosnovenog kvaliteta samog performansa, fnomenalnog glasa i pozamašnog broja muzičara na sceni; pored svetlucavo-zelenog odela i zanosnih Crnkinja – ono što rađa onu neopisivu energiju kada je o ovom umetniku reč jeste svakako pozitivna poruka koju on šalje kroz svoje pesme. Poruka ljubavi, prijateljstva, borbe za sopstvene snove i nepredavanje pesimizmu. On hvata trenutke života sa kojima se mnogo nas može identifikovati i pretače ih u soul, izazivajući jake emocije i divljenje. Uz način na koji to radi, ne možete da mu ne verujete.
Iako soul nije popularna, eksplicitna muzika gde reči pesama svi znaju publika je više nego oduševljeno prihvatila „Tonight`s the night“, „Don`t give up on me“ (album je dobio 2003. Grammy za Best Contemporary Blues Album), obradu Tom T. Hall-a „That’s how I got to Memphis“, u izvođenju koji nadmašuje original, ali i več dobro poznatu široj javnosti „I will survive“ u izvođenju Burke-ove najmlađe kćerke.
Kao što uobičajava na svojim nastupima Burke je sa svojim orkestrom podelio sijaset ruža devojkama u publici i pozvao na ples na binu, dok su prepoznatljivi tonovi najavljivali „Proud Marry“.
Nakon pesme „Wonderful world“ Burke-u je Magični Ćira uručio najveću počast festivala Nišville gran pri festivala– statuu Šabana Bajramovića, za koga je rečeno da predstavlja za Srbiju ono što Solomon Burke predstavlja za USA.
U više navrata kralj soula ponovio je: „Nothing is impossible…. nothing is impossible“ i… „I love you from the bottom of my heart“, osvojivši u potpunosti srca pubike.
Veliki (bukvalno ) Burke završio je svoj nastup pesmom za koju malo mladih znaju da je njegova, a koja se,  između ostalih, može čuti i u izvođenju Rolling Stones-a – „Everybody need somebody to love“, na samom kraju ustavši i zaigravši pred omamljenom niškom publikom.

No comments:

Post a Comment